joi, 4 septembrie 2014

Cum functioneaza o pompa de caldura?

Pentru cei care inca nu stiu ce este o pompa de caldura sau care nu stiu cum functioneaza una sau pentru cei care nu sunt inca hotarati de ce ar alege o pompa de caldura ca solutie pentru un confort sporit, ne-am gandit sa scriem acest articol pentru a face lumina in deciziile a mii de utilizatori care doresc sa faca cea mai buna alegere pe termen lung.

Asadar, incepem prin a reaminti faptul ca temperaturile exterioare fluctueaza odata cu schimbarea anotimpurilor, dar temperaturile subterane nu se schimba la fel de dinamic, datorita proprietatilor de izolare ale pamantului. Patru pana la sase metri sub pamant, temperaturile raman pe tot parcursul anului, relativ constante. Un sistem geotermal, care de obicei este format dintr-o unitate centrala interioara si un sistem de conducte ingropate, valorifica aceste temperaturi constante pentru a oferi energie gratuita acolo unde se doreste.

Retineti ca pompa geotermala nu trebuie confundata cu "energia geotermala", procesul prin care energia electrica este generata direct din caldura provenita din interiorul pamantului. Aceasta are loc pe scara de utilitati si foloseste diferite procese, in mod normal, prin incalzirea apei pana la fierbere.

Conductele care sunt de obicei realizate din polietilena si pot fi ingropate sub pamant orizontal sau vertical, in functie de caracteristicile amplasamentului. Apa este pompata in sus, condusa catre un schimbator de caldura, iar apoi apa este returnata prin "reinjectare."

Ei bine, in timpul iernii, fluidul care circula prin sonda geo, din sistem, absoarbe caldura stocata de la sol si o tranmite in interior. Unitatea interioara comprima caldura la o temperatura mai mare si o distribuie in intreaga cladire, ca si cum ar fi un aparat de aer conditionat care functioneaza in sens invers. In timpul verii, sistemul de pompa geotermala trage caldura din cladire si o conduce in sonda geo / pompa de reinjectare, caz in care depoziteazade caldura in pamant.

Spre deosebire de sistemele de incalzire si racire obisnuite, pompele decaldura nu ard combustibili fosili pentru a genera caldura; pur si simplu transfera caldura catre si de la pamant. De obicei, curentul electric este folosit doar pentru a opera unitatea de ventilatie, compresorul, si pompa.

Practic un sistem de geotermal de racire / incalzire, are trei componente principale: unitatea cu pompa de caldura, mediul lichid schimbator de caldura (sonsa geo deschisa sau inchisa), si sistemul de transport aer (conducte) si / sau incalzirea radianta (in podea sau in alta parte).

Pompe de caldura geotermale, precum si toate celelalte tipuri de pompe de caldura, au randamente nominale in functie de coeficientul lor de performanta, sau COP. Este un mod stiintific de a determina cat de multa energie a sistemului se misca fata de cat de multa foloseste. Cele mai multe sisteme de pompe de caldura geotermale au COP de 3 - 5. Aceasta inseamna ca pentru fiecare unitate de energie utilizata pentru alimentarea sistemului, sunt furnizate 3 – 5 unitati sub forma de caldura.

SIMPLU, NU?


Sistemele geotermale nu necesita intretinere. Atunci cand este instalat corect, lucru extrem de important, partea ingropata in pamant pot dura generatii. Unitatea de ventilatie, compresorul si pompa sunt adapostite in interior, protejate de conditiile meteorologice aspre, astfel incat acestea tind sa dureze mai multi ani, de multe ori zeci de ani. De obicei,  sunt necesare doar verificari periodice,  schimbari de filtre si curatare, acestea fiind singura intretinere necesara.

Simtiti nevoia unor intrebari suplimentare? Va ajutam cu mare placere. Ne gasiti la:

Tel: 0727.958.167; 0743.627.427
E-mail: office@margas.ro
Web: www.margas.ro; www.heatspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu